Loopschoenen

Onderhoud:

Loopschoenen gaan zo’n 1000 kilometer mee. De slijtage van de schoenen valt dan vaak wel mee, maar daarna zullen de schokdempende materialen teveel van hun kwaliteit hebben verloren om de klappen die tijdens de landing van de voeten optreden, nog afdoende te kunnen opvangen. De levensduur van de loopschoenen kan worden verlengd door de schoenen regelmatig te luchten, wat rust te geven, en, als dat nodig is, te laten drogen.

Als je zolang mogelijk plezier wilt hebben van je loopschoenen, dan kun je het onderstaande ter harte nemen:

Vuile schoenen

Vuile schoenen kun je het beste reinigen met een borstel, wat water en zeeppoeder of afwasmiddel of een ander mild reinigingsmiddel. Laat ze drogen zoals hieronder beschreven is. Doe loopschoenen nooit in de wasmachine en dompel ze nooit helemaal onder in water: de schokdempende materialen kunnen dan veel hun kwaliteit verliezen.

Natte schoenen

Schoenen die kletsnat zijn moet je laten drogen, maar nooit in de buurt van open vuur of boven een warmtebron. Proppen kranten in de schoen stoppen bevordert de opname van het vocht en houdt de vorm van de schoen goed. Drogen in felle zon moet je ook zoveel mogelijk vermijden en steek je loopschoenen zeker nooit in de droogkast. De hitte van de wasdroger is fataal voor de lijm en voor het bovenmateriaal

Loopsokken

Loopschoenen moeten altijd gebruikt worden in combinatie met functionele loopsokken, die de pasvorm vervolmaken en blaren voorkomen. Bovendien zullen loopschoenen bij het gebruik van goede loopsokken aan de binnenzijde minder snel slijten.

Luchten/drogen/rust

Laat de loopschoenen na gebruik lekker uitluchten, haal de inlegzolen eruit. Natte loopschoenen dempen minder goed. Bovendien wordt de levensduur van de loopschoen verkort als er met natte loopschoenen hardgelopen wordt. Je kunt ze het beste laten drogen door er krantenpapier in te doen (eerst de inlegzool eruit halen) en de schoen dan aan de vetertong met een wasknijper aan een waslijn op te hangen Haal het krantenpapier er na circa 3 uur uit en laat de loopschoenen verder drogen.

Bron: ©ProRun