Loopschoenen

Afwisselen:

Niet alleen je lichaam ook je hardloopschoenen hebben een hersteltijd nodig. Je schoenen vangen bij elke stap je lichaamsgewicht op. Dit heeft een grote impact op het zoolsysteem.

Zo hebben de middenzolen circa 48 uur hersteltijd nodig om hun functionele capaciteit weer terug te krijgen. Wanneer je de schoenen die hersteltijd gunt, blijft de beschermingsfactor langer intact en hierdoor verminder je het risico op blessures. Daarnaast komt dit ook de levensduur van de schoenen ten goede.

Bob Glover merkt in het boek de “The Competitive Runner’s Handbook” hierover het volgende op: “Studies show that by alternating two pairs of shoes they’ll last longer than three pairs used consecutively … Rotated shoes retain 80% of their cushioning after sixty runs of an average of 5 miles (300 total miles) compared to only 60% for those not rotated.”

Voor lopers die dagelijks trainen is het een “must” hun schoenen af te wisselen. Het is een goed idee om de kilometers die je loopt, bij te houden. Op basis van het aantal kilometers kun je dan tijdig besluiten wanneer je nieuwe schoenen aanschaft.

Ook voor recreatieve lopers is het overigens verstandig minstens twee paar schoenen te hebben. Naast het aantal kilometer speelt slijtage aan de zool een rol in de beslissing of je schoenen aan vervanging toe zijn.