Loopblessures

Achillespeesletsel

De achillespees is de grootste en sterkste pees van het lichaam maar ook een kwetsbare structuur.
De pees wordt gevormd door de oppervlakkige en diepe kuitspier en hecht aan op de hak en is essentieel voor een normale wandelgang, looppas en voor activiteiten zoals springen en sprinten.
Overbelastingletsels van de achillespees komen in veel sporten voor met name bij hardlopen. 6,5 % tot 18 % van alle hardloopblessures zijn achillespees gerelateerd. Vergeleken met andere overbelastingblessures komen achillespeesklachten meer voor bij mannen dan bij vrouwen en vaak bij de oudere sporter ( 30-50 jaar).

De klachten in en rondom de achillespees kunnen grofweg in drie categorieën worden verdeeld :

1.tendinitis/ peritendinitis

Hierbij gaat het om een ontsteking van de pees of de peeskoker waarbij sprake is van pijn, zwelling, warmte, roodheid en functieverlies. Bij een ontsteking van de peesschede kan een knisperend geluid optreden. Deze acute ontstekingssymptomen komen gezamenlijk echter zelden voor of zijn van korte duur

2.tendinosis / peritendinosis

Hierbij gaat het om degeneratieve veranderingen van de pees waarbij de structuur en de kwaliteit van het bindweefsel verandert. De spiervezels verlopen dan niet meer in één richting maar zijn ongestructureerd. Ook is er een toename van bloedvaten die waarschijnlijk mede verantwoordelijk is voor de pijn. Naast de pijn is hier vaak sprake van verdikking van de pees. Tendinosis is in de meeste gevallen de oorzaak van langdurige achillespeesklachten.

3.bursitis ( slijmbeursontsteking)

Er bevinden zich twee slijmbeurzen, een oppervlakkige en een diepe bij de achillespees die beiden voor een ontstekingsreactie kunnen zorgen. Dit is geen aandoening van de achillespees zelf maar van een nabij gelegen structuur.

Oorzaken

Net als bij andere overbelastingletsels kunnen ook bij de achillespeesblessure meerdere factoren de klachten veroorzaken.

Interne oorzaken
  • Leeftijd : Overbelastingblessures aan de achillespees komen meer voor bij de oudere sporter,vooral bij onregelmatige sportbeoefening. Op oudere leeftijd neemt de doorbloeding en de flexibiliteit van de pees af.
  • Lichaamsgewicht: Bij een hoger lichaamsgewicht zijn de krachten die op de pees werken hoger.
  • Algemene gezondheid: Chronische infecties kunnen achillespeesklachten onderhouden evenals reumatische aandoeningen zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew en de ziekte van Reiter
  • Standafwijkingen van voet,onder- en bovenbeen: Dit zijn standafwijkingen die aangeboren zijn of verworven kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn platvoeten, X-of O benen of standafwijkingen verworven door een trauma
  • Enkelinstabiliteit: Bij te “ losse” enkelbanden of gewoonweg te weinig vermogen om de enkel tijdens belasting te stabiliseren wordt een groter beroep gedaan op de kuitspieren en de achillespees.
  • Beperkte gewrichtsmobiliteit: Verminderde bewegelijkheid van een gewricht in de hele bewegingsketen van de grote teen tot de lage rug.
  • Dysbalans kuitspieren: Onvoldoende kracht, coördinatie en/of flexibiliteit van de kuitspieren kunnen voor een overbelastingblessure van de achillespees zorgen.
Externe oorzaken
  • Trainingoorzaken: Een te snelle toename van duur,intensiteit en/of training met als gevolg onvoldoende herstel tussen de trainingen kunnen voor een achillespees blessure zorgen.
  • Ondergrond: Een harde ondergrond ( minder schokdemping) en een sterk wisselend parcours geven meer belasting op de achillespees dan een zachte ondergrond. Schoeisel.
  • Sportschoenen zijn een belangrijk attribuut in de preventie van de achillespeesblessure. Het is van belang de juiste schoen bij de sporter te kiezen. Voor verdere informatie wat betreft schoeisel kijk onder de rubriek product info en schoenen.

Therapie

Het is belangrijk de oorzakelijke factoren voor het ontstaan van de klachten te achterhalen om tot een goede behandelstrategie te komen. Waaneer het ontstekingsbeeld domineert kan men algemene maatregelen treffen om de ontstekingsreactie te dempen zoals ijs, rust of alternatieve beweging, medicatie en fysiotherapie.
Specifieke maatregelen volgen wanneer het ontstekingsbeeld niet of nauwelijks meer aanwezig is. De behandelingen kunnen bestaan uit excentrische oefeningen voor de kuitspieren, mobiliseren ( in beweging brengen) van beperkte gewrichten, rekken van minder flexibele spieren en massages. Het is belangrijk de stand van de voeten en het looppatroon goed te analyseren en eventueel steunzolen te laten aanmeten.Wanneer conservatieve therapie geen succes heeft kan in overleg met de behandelend arts gekozen worden voor een cortico-steroïd injectie of schokgolf therapie.

Preventie

Belangrijk bij de preventie van achillespeesklachten en andere overbelastingblessures is een goede warming-up. Verder is een goede trainingsopbouw noodzakelijk, vooral na een blessure of ziekte. Ook een zachte ondergrond en een loopschoen met goede demping en stabiliteit hebben een preventieve waarde. Soms is een corrigerende inlegzool noodzakelijk.